Ergenlik dönemi, kızlarda yaklaşık 11, erkeklerde 13 yaşlarında başlayan bir dönemdir. Bu dönem hem ergen için hem de anne-baba için, oldukça zor ve sarsıcı bir dönemdir. Anne baba, çoğunlukla uyumlu, söz dinleyen çocuğunun gidip; yerine karşı çıkan, “hayır” diyen, artık peşinde dolaşmayıp yalnız kalmayı tercih eden çocuğunun karşısında şaşkına dönmekte ve üzüntü yaşamaktadır.
Ergenlik dönemi, hormonel düzensizliklerin, kimlik bunalımının yaşandığı önemli bir dönemdir. Kimliğini arayan ergen, bu dönemde aslında ne yaptığını pek de bilmezken anne babasına zor dönemler yaşatır. Kendisini de “Kimse beni anlamıyor” şeklinde ifade eder. Durduk yere ağlar, kavga çıkartır, öfkelenir, söylenir, kimisi hemen ardından sakinleşir ve pişmanlık duyar. Kimisi de içine kapanır, hiçbir şey anlatmaz, kimsenin kendisini anlamasına izin vermez. Anne-babanın çıkmazda hissettiği, çocuğundan endişe duyduğu, nasıl davranacağını bilemediği bu dönemde, iletişim sorunları gittikçe tırmanır. Bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı, ergen de zorlanmaktadır.
Ergenin kendini daha iyi tanıması, kaygılarıyla baş etme gücü kazanması, anne babaların çocuğunu bu zor dönemde kazanabilmesi, karşılıklı birbirini anlamaları, sorunları en hafif şekilde atlatabilmeleri için bize başvurabilirsiniz.
Ergenlik dönemindeki çocuğunuzun psikoterapi almasına ihtiyaç duyabileceği alanlar da şu şekilde sıralanabilir.